Gruppesamtale tilbud, med individuell oppfølging, til foresatte med barn som har ufrivillig skolefraværs problematikk i alderen 13-19 år

Altfor mange unge opplever skolen som så krevende at det blir for vanskelig å møte opp. I mine øyne har fokuset i mange år vært feil. Begrepet skolevegring, som har blitt benyttet i mange år, og som fortsatt blir benyttet av mange, har gitt meg assosiasjoner til at fraværet har vært selvvalgt, og at ansvaret i stor grad har blitt lagt på foreldrene og årsaker som blant annet mangel på disiplin og regler i hjemmet. Som om at eleven selv i stor grad har fått lov til å velge bort skolen. Det har, i mine øyne, vært en forenkling av forståelsen, i mangel på noe annet. Å kunne se det komplekse bildet har blitt utelatt. Dette har heldigvis endret seg noe de senere år.

Det å være foreldre til et barn som ikke går på skolen er svært krevende. Mange kjenner på mye frustrasjon, fortvilelse, sinne, maktesløshet, sorg og skam. Relasjonen til barnet kan bli utfordret, og kanskje også parforholdet og forholdet til andre barn. Mange deler ikke dette med noen, da de kan kjenne på skam og at de ikke mestrer foreldrerollen. At de mislykkes i livets viktigste oppgave. Opplevelsen av ensomhet går igjen. Er dette gjenkjennbart?

Litt om meg om min bakgrunn:

Jeg, Hege Rønnåbakk, har selv jobbet mange år i skolen og i den rollen møtt mange elever med ulike behov. I rollen som familieveileder har jeg bistått i mange saker som har omhandlet skolefraværs problematikk, og sett hvordan det påvirker det livet som leves i familien. I min private praksis har jeg jobbet med ungdom som ikke går på skolen, og fått et innblikk i fortvilelsen over å ikke mestre det livet som forventes av en, og hvordan opplevelsen av utenforskap påvirker et ungt menneske i utvikling. Jeg er også elev terapeut på en videregående skole i Oslo. Dette har gitt meg ulike blikk inn i hvordan det oppleves å være ung i dag, med alle de krav og forventninger som medfølger. Jeg er også mamma selv, noe som har gitt meg erfaring med hvordan det er å være forelder i et samfunn som vårt, som stadig fremstår som mer utfordrende å navigere i.

På bakgrunn av min erfaring med temaet skolefravær, og på forespørsel fra en bekjents erfaringer med tema, og ensomheten i dette, ønsker jeg nå å etablere en eller flere samtalegrupper/støttegrupper for foreldre som strever på bakgrunn av denne komplekse problematikken. Jeg ønsker å muliggjøre og legge til rette for at flere kan komme sammen for å dele erfaringer, samt kunne kjenne på fellesskap og støtte, og oppleve at en ikke er alene. Dette tenker jeg igjen vil kunne redusere skam og bidra til å spre håp, noe som igjen vil kunne komme ungdommen og familien til gode. Å ha som mål at foreldre kan ha det best mulig selv når det stormer som verst i foreldreskapet, er jeg opptatt av i alt arbeid jeg bidrar inn med i familier.

Du kan lese mer om min utdanning og arbeidserfaring på min hjemmeside.

Dette får du hvis du velger å delta:

I mitt samtaletilbud vil det være 6 gruppesamtaler hvor vi møtes hver 2. uke i 2 timer. Det vil også medfølge 4 timer som kan benyttes av den enkelte inn i arbeid med familien. Det være seg felles samtaler med hele familien uavhengig av antall medlemmer, samtaler med bare ungdommen, par samtaler, ungdommen og foreldre, eller med søsken. Timene kan også benyttes til deltakelse/ støtte i møter med det offentlige, som for eksempel skole eller andre om en ønsker dette. Du bestemmer selv over bruken av disse 4 timene.

Dette kreves for å kunne delta:

Du må ha ungdom i aldersgruppen 13-19 år med ovennevnte problematikk/ utfordringer. Du må også kunne bidra positivt inn i gruppen med respekt og forståelse, samt overholde taushetsplikt. Denne underskrives ved første oppmøte. Påmeldingen er obligatorisk og det må betales et depositum på 300kr ved påmelding, som en bekreftelse på deltakelse.

Hva koster deltakelse:

Tilbudet i sin helhet vil koste 3000kr. For dette får du 12 timer gruppeterapi (6g av 2t), samt 4 timer til disposisjon for eget bruk inn i familien på den måten som du selv ønsker. Det er her snakk om klokketimer.

Hvor og når?

Oppstart vil være onsdag 16.10.24 klokken 18:00 sentralt på Majorstuen. Samtalene vil deretter finne sted annenhver onsdag fra klokken 18:00 til 20:00 sentralt på Majorstuen.

I den individuelle oppfølgingen kan jeg komme hjem til den enkelte hvis dette er ønskelig. Denne oppfølgingen kan også finne sted på dagtid mandager og torsdager.

Håper at nettopp du vil delta for å kunne kjenne på fellesskap og mestring sammen med andre i en tung periode i livet. Veien kan oppleves lettere å gå sammen med andre. Sammen i fellesskap vil vi kunne dele bekymringer, fortvilelse, håp og glede. Og det skal være plass til både latter og tårer. 

Lett servering! 

Slik melder du deg på:

e-post eller mobil 936 51 441.

Frist 1.10.24

Først til mølla prinsippet gjelder, da det er begrenset antall plasser til 8 i hver gruppe. Ved stor interesse vil det kunne bli flere grupper med ulik oppstartsdato. Det vil også være mulig og møtes som gruppe over flere ganger ved interesse. Dette ser vi på i fellesskap.

Varmt velkommen til å delta!